Wat is onze impact op de wereld? — Ik vraag dus ik ben S2#3
Wat was er eerst, de vraag of het antwoord?
In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Deze vragen gaan natuurlijk gepaard met verschillende gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op die vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Lees het artikel, beluister de podcast en ga met me in dialoog!
Vragen staat vrij, antwoorden ook!
—
Wat is onze impact op de wereld?
Om te achterhalen hoe we in deze complexe wereld in onze kracht kunnen staan, zijn we in deel 1 gestart met het proberen te begrijpen van hoe de wereld werkt via Wǔ Xíng, jeweetwel, die oude Oosterse wijsheid van de 5 fases.
In deel 2 onderzochten we vervolgens onze individuele 5 fases en leerden we dat we enorm veel invloed hebben op ons leven en op onze persoonlijke omgeving.
Niettegenstaande ontdekten we ook dat de grotere omgeving ons enorm beïnvloedt, zonder dat we er direct iets aan kunnen veranderen. Covid19 en de klimaatsverandering zijn dingen die nu eenmaal groter zijn dan onszelf. Of zoals Stephen Covey het zou zeggen: ”Sommige dingen liggen buiten onze cirkel van invloed”.
We kunnen dus niet zeggen dat we op alles veel impact hebben, maar we kunnen ook niet zeggen dat we geen impact hebben op wat ligt buiten ons rechtstreeks bereik, daarvoor zijn er teveel voorbeelden van individueel invloedrijke mensen.
In dit artikel onderzoeken we dus onze persoonlijke impact op de wereld die buiten onze cirkel van invloed ligt, en dat doen we natuurlijk via Wǔ Xíng.
(Heb je geen idee wat Wǔ Xíng is, lees dan eerst deel 1 en deel 2).
I am Greta
Als je een stevig voorbeeld wil van een individu die een gigantische impact heeft op de wereld, dan moet je maar kijken naar Greta Thunberg. In haar eentje heeft ze het klimaat tot één van de belangrijkste thema’s in de wereld gemaakt.
De vraag is nu: Is Greta een type-voorbeeld van wat één persoon kan verwezenlijken in deze wereld? Of is Greta eerder iemand die mensen en ideeën verenigt, en op die manier versterkt wat er feitelijk al was?
Als we kijken naar Greta’s Wǔ Xíng in relatie met de Wǔ Xíng van de wereld, dan ben ik geneigd om te zeggen dat het eerder het tweede is.
Toen Greta informatie kreeg uit haar omgeving dat de aarde opwarmt en dat haar toekomst in gevaar is, besloot ze haar persoonlijke normen, waarden en focus te veranderen. Haar nieuwe focus werd “de wereld verbeteren”. Ze veranderde dus heel veel in haar persoonlijke politieke en economische leven, en ook haar individuele omgeving veranderde langzaamaan.
Ondanks al deze inspanningen op persoonlijk vlak bleef de wereld buiten haar cirkel van invloed echter gewoon rustig zijn ding doen: Ecosystemen bleven sneuvelen in razend tempo en de aarde warmde verder op. En dus besliste Greta om iets drastisch te doen. Als haar toekomst zo onzeker was omdat haar bredere omgeving niet genoeg actie ondernam, waarom zou zij dan nog studeren om deel te nemen aan een systeem dat haar wereld kapot maakt?
De rest is geschiedenis.
Greta’s school-staking ging niet de geschiedenis in omdat het de juiste actie was van één persoon. Het ging de geschiedenis in omdat ontzettend veel mensen exact hetzelfde voelden.
Door de acties vanuit haar persoonlijke Wǔ Xíng verenigde Greta Thunberg de focus van enorm veel mensen. Wil dat zeggen dat al die mensen opeens in Greta haar persoonlijke Wǔ Xíng terechtgekomen zijn? Of is het eerder andersom? Is Greta’s persoonlijke Wǔ Xíng in die van anderen terechtgekomen?
Veranderde Greta de wereld? Of liet de wereld zichzelf veranderen?
Als we Wǔ Xíng al een beetje kennen, dan zijn beiden waar en bestaan ze tegelijkertijd naast elkaar.
Collectiviteit is standaard
Wat we ook doen, als we onze omgeving willen beïnvloeden dan is het belangrijk om te vertrekken vanuit onze persoonlijke Wǔ Xíng.
Het verhaal van Greta (en elke andere invloedrijke mens) toont aan dat we vanuit die persoonlijke Wǔ Xíng impact maken op de grotere wereld, als we anderen hun cultuur aanspreken, aanwakkeren of helpen vormen.
Dit aanspreken kan zeer organisch en ongestructureerd. Naast Greta kan je hierbij denken aan de Dalai Lama of aan Gandhi. Maar het kan ook geconsolideerd worden via een goede organisatie. Zoals bij Elon Musk die verschillende bedrijven heeft. Ook “een land” is een organisatie van mensen die verschillende dingen gemeenschappelijk hebben.
Als we als individu de wereld wil veranderen, dan kunnen we niet anders dan op één of andere manier samenwerken met de Wǔ Xíng van andere mensen, en de wereld.
Wǔ Xíng’s eerste waarschuwing
Het klinkt heel simpel natuurlijk: Willen we de wereld veranderen, dan organiseren we ons gewoon met andere mensen met gelijkaardige visies, en genereren een betere cultuur, politiek, economie en dus omgeving.
Wǔ Xíng brengt echter een waarschuwingen met zich mee
De generatieve cyclus van Wǔ Xíng heeft namelijk een tegenhanger: de verzwakkende cyclus. Elke fase die in wijzerzin gegenereerd wordt, haalt zijn energie uit de vorige, waardoor die verzwakt.
Zo zal de cultuur van de gemeenschap zijn energie halen uit de individuen ervan...en kan deze dus ook uitputtend werken. Wanneer Greta Thunberg zegt: “You have stolen my dreams and my childhood”, dan wijst ze ons exact op dat fenomeen. Haar energie wordt gevraagd en genomen om de cultuur van de wereld terug in balans te brengen.
Een onevenwicht in één fase veroorzaakt de verzwakking van de voorafgaande fase, waardoor ook deze langzaam uit balans geraakt. Wordt dit niet opgelost, dan ondergaat de volgende fase ook hetzelfde lot...en zo kunnen alle fases elkaar verzwakken tot de cirkel rond is en alle fases uit balans zijn. Dan beginnen de problemen pas echt!
Burn-outs, klimaatopwarming, Covid19,...het zijn allemaal fenomenen die veroorzaakt worden door een te sterke verzwakkende cyclus binnen Wǔ Xíng. Vooraleer we ons dus gaan organiseren om impact te hebben op de wereld, is het dus belangrijk dat we deze eerste waarschuwing van Wǔ Xíng in rekening brengen.
In dit artikel leerden we alvast hoe we als individu deze wereld kunnen beïnvloeden. Door gemeenschappelijke elementen in andere individuen aan te spreken, te beïnvloeden of te creëren, kunnen we ons samen met hen organiseren. Dit is ook hoe we de impact van Greta Thunberg op de wereld kunnen verklaren.
De vraag die we ons nu wel moeten stellen is: Wat kost dat allemaal en wat zijn de gevaren? Volgende week spitsen we ons dan ook toe op de verzwakkende cyclus van Wǔ Xíng.
Auteur: Zjef Van Acker
Editor: Els de Graef
Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”
Seizoen 2
#1: Hoe zit de wereld in elkaar? — Inleiding
#2: Hoe zitten we zelf in elkaar?
#3: Wat is onze impact op de wereld?
#4: Wat met social media die onze energie vreten?
#5 Wat is vrijheid?
#6 Hebben we nationalisme wel nog nodig?
More “I ask therefore I am”
Find all podcasts and articles — click here and dive into the archives.
Do you want to stay updated? — click here and subscribe to the newsletter!
I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.
Website
http://www.iaskthereforeiam.com
Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/
Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA
LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am