Ik vraag dus ik ben #8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?

Zjef Van Acker
5 min readAug 12, 2020

--

Wat was er eerst, de vraag of de gedachte?

In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Met deze vragen komen natuurlijk ook gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op de vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Laat het weten!

Vragen staat vrij, antwoorden ook!

Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?

Van kinds af aan volgde ik de politiek heel nauw op, vooral samen met mijn vader, een overtuigd socialist. Bij verkiezingen keken we dan ook samen naar de uitslag, hopend dat de socialisten zouden winnen en regeren. En dat “de anderen” bijgevolg in de oppositie terecht zouden komen.

Echter, nooit heb ik me afgevraagd waarom we eigenlijk een regering en een oppositie hebben. Want als je daarover nadenkt is dat wel een beetje raar. Waarom splitsen we ons bestuur op in twee delen? Eén voor en één tegen? We zijn toch één land, één gewest, één gemeente,…?

Image by Dmitry Abramov from Pixabay

Dat is ook niet toevallig zo gekomen, dat is zo ontworpen en heeft politicologisch zelfs een naam: “Dualisme”.

Ik snap het wel hé. De ene — de regering — is er om de doelstellingen rond het regeerakkoord uit te voeren, de ander — de oppositie — om te controleren. De oppositie zal er alles aan doen om het de regering moeilijk te maken. Hierdoor moeten de mensen die regeren natuurlijk enorm hun best doen om geen fouten te maken.

Dat antagonisten en competitie een belangrijke rol spelen in het verbeteren van onszelf of een organisatie, bewijzen vele verhalen uit de geschiedenis, fictie en literatuur. The Avengers zouden Thanos niet verslagen hebben als ze niet eerst Loki en daarna Ultron hadden moeten oprollen. Gandhi had nooit de Britten uit India gekregen als hij niet eerst 20 jaar activisme erop had zitten in Zuid-Afrika. Training en ervaring via strijd…niet te onderschatten!

The Avengers by Carlos Gabriel Morales Toro from Pixabay

Maar zijn we hier in België dat politiek spel niet een beetje te ver aan het drijven? Ik bedoel: we zitten aan bijna 600 dagen zonder regering! Dat is bijna 2 jaar!

We zijn enorm moeilijk aan het doen over een “regeerakkoord” dat zelfs niet enorm belangrijk is. Zelfs Wikipedia vermeldt dit over een regeerakkoord:

De waarde van een regeerakkoord is betrekkelijk, omdat de politieke omstandigheden snel veranderen nadat het akkoord is gesloten. Het regeerakkoord is als zodanig staatsrechtelijk zonder betekenis, het kan slechts politiek worden afgedwongen.

Onze Belgische politiek verliest dus enorm veel geld, tijd en energie aan een strijd die in feite niet zo belangrijk is, omdat de situatie zo snel veranderd. Stel je voor dat we al dat geld, die tijd en energie zouden steken in constructieve dingen. Wat zou België dan kunnen zijn en doen?

Waarom niet al onze energie steken in geniale gebouwen zoals deze — Photo by fotografierende on Unsplash

Zou het niet simpeler zijn om een gezonde, stabiele basis te hebben van samenwerking voor het bestuur en de organisatie van een land? En dat we de politieke strijd beperken tot specifieke projecten die niet van levensbelang zijn voor een land?

Of zie ik een belangrijke reden voor het bestaan van “regering” en “oppositie” over het hoofd? Kan er iemand mij uitleggen waarom we die tweestrijd nodig hebben?

Of waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?

Water en vuur lijken elkaar tegen te werken, maar via een goed systeem kunnen ze wel samen energie opwekken — Image by Iván Tamás from Pixabay

Extra gedachtes (Eg’s)

Eg1: Als je hier geen positief antwoord op kan geven, mag je mij altijd een ander politiek systeem doorgeven dat kan werken in België.

Eg2: In het begin van 2020 maakte ik een review over het boek van Klaas Mensaert, “the flaws that kill our democracy”. Een zeer diepgaand boek over wat er mis is met de politiek en hoe een beter systeem dat alvast kan oplossen. Hier kan je de review lezen.

Eg3: Ik zag deze video en dacht, hmmm, dit past hier wel

Eg4: Een beetje om te lachen, maar ik zou het ook wel serieus doen. Wanneer ik 500 patreon-supporters heb, dan ga ik in de politiek. Dus je mag me zeker steunen via www.patreon.com/zjefvanacker . Daarnaast mag je me ook altijd steunen omdat je deze schrijfsels en bedenkingen fantastisch vindt!

Auteur: Zjef Van Acker
Editor: Els De Graef

Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”

Seizoen 1 Artikels:

#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?

More “I ask therefore I am”

Find all podcasts and articles — click here and dive into the archives.

Do you want to stay updated? — click here and subscribe to the newsletter!

I ask therefore I am logo

I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.

Website
http://www.iaskthereforeiam.com

Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/

Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA

LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am

Patreon
https://www.patreon.com/IaskthereforeIam

Spotify
https://open.spotify.com/show/5JBsxDWnv7xCz4xAaA7Ur3

--

--

Zjef Van Acker

Writer, podcast-host & applied philosopher. Manifesting ideas and strategies for a global ecosystem society!