Ik vraag dus ik ben #6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
—
Wat was er eerst, de vraag of de gedachte?
In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Met deze vragen komen natuurlijk ook gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op de vragen. En daarvoor heb ik jou nodig!
Vragen staat vrij, antwoorden ook!
Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
Vorige week stelde ik vraag #5: “hebben veganisten ongelijk?”. Omdat ik een objectief en meetbaar antwoord wilde, ontweek ik bewust het ethisch aspect rond dierenliefde en dierenleed.
Echter
Na vele antwoorden en discussies rond de vraag, kwam een zeer belangrijk punt naar boven:
Veganisme gaat in essentie over een levenswijze waarin zo goed als mogelijk vermeden wordt om dieren uit te buiten, dieren wreed te behandelen en dieren te gebruiken als voeding en kleding. Als ik het debat probeer te reduceren tot landgebruik, kan ik niet zeggen dat het over veganisme gaat.
De enquête die vooraf ging aan vraag 5 moest eigenlijk uitleggen waarom ik niet over ethiek wilde praten. Maar de resultaten brengen wel iets interessants naar voor. Tot 41.9% van de mensen die het invulden, eten enkel vlees met respect voor dieren.
Volgens de doorsnee veganist is vlees eten met respect een contradictie. Hoe kan je respect hebben en toch een dier doden en opeten?
Waar sommige mensen contradicties zien, zie ik interessante perspectieven en mogelijkheden om van elkaar bij te leren. Dus dan vraag ik me af: “Wanneer is het doden en eten van een dier respectvol?”. Ook bij de 21.6% die alles eten vraag ik me dan af: “Waarom vind je dat alles eten oké is?”
Om alle input gemakkelijk en overzichtelijk te kunnen capteren heb ik deze google form gemaakt. De resultaten en de interessantste antwoorden zal ik volgende week met jullie delen!
Extra gedachtes (eg’s)
Eg1: Ethiek gaat over goed en kwaad. Ik heb er in vraag #4 (eg2) al over gesproken. Het is een manier voor ons brein en onze maatschappij om complexe gegevens simpeler voor te stellen en te communiceren. Goed en kwaad is eigenlijk één en hetzelfde concept op een waardemeter. Dat komt vanuit het Taoisme — YinYang — jeweetwel. Hoog bestaat niet zonder laag, donker bestaat niet zonder licht. Goed bestaat niet zonder kwaad of zoals Mark Manson het zegt: “Hoop” bestaat niet zonder dat de omstandigheden uitermate “shit” zijn. Er moet dus opgelet worden met het gebruik van “goed” en “kwaad”, en zeker als we dogmatisch of emotioneel de één boven de andere gaan verkiezen. Want onder de labels goed en kwaad, ligt altijd heel veel nuance en perspectief.
Eg2: Vind je dit interessant en wil je dat ik meer en betere vragen stel? Wil je dat we samen een groter publiek bereiken voor onze antwoorden? Dan kan je me vanaf nu steunen via Patreon. Ga naar men Patreon-pagina en wordt een mecenas aka patron. Infinite gratefulness!
Eg3: Vul zeker de google form in rond deze vraag
Eg4: Ondertussen zijn ook de resultaten binnen. lees of beluister “Ik vraag dus ik ben #6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…”
— — —
Auteur: Zjef Van Acker
Editor: Anoniem
Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”
Seizoen 1 Artikels:
#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?
More “I ask therefore I am”
Find all podcasts and articles — click here and dive into the archives.
Do you want to stay updated? — click here and subscribe to the newsletter!
I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.
Website
http://www.iaskthereforeiam.com
Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/
Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA
LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am