Ik vraag, dus ik ben #2.0 — Waarom disrespecteren we onze boeren?

Zjef Van Acker
5 min readJun 17, 2020

--

Foto door Cathy Verhulst (2019)

Wat was er eerst, de vraag of de gedachte?

In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Met deze vragen komen natuurlijk ook gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op de vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Laat het weten!

Vragen staat vrij, antwoorden ook!

Waarom disrespecteren we onze boeren?

Het waarom van deze vraag

Ik kwam onlangs tot een inzicht tijdens het kijken naar Xuan Zang, een fantastische film over de reis van een Chinese boeddhistische monnik. Hij werd heel erg gerespecteerd, en daarom kreeg hij overal waar hij kwam veel gratis voedsel en andere giften.

Het inzicht was dan: Alles wat die monnik deed, kon hij enkel doen omdat de boeren het mogelijk maakten. Zij voorzagen extra voeding voor hem zodat hij zijn pad kon bewandelen.

En hetzelfde geldt voor de meesten van ons. Wij kunnen ons bezighouden met alles wat niet de basisnoden zijn (voeding, energie, water, zuurstof,…), enkel en alleen maar omdat de boeren, andere primaire industrie en de natuur dat toelaten.

Laat ik dat eventjes herschrijven: Wij kunnen enkel doen wat we doen, OMDAT we in al onze basisnoden voorzien worden door de boeren, de energieproducenten, de natuur en alle andere mensen, organisaties en organismen die ons in onze primaire noden voorzien.

Zonder hen kunnen we geen raketten bouwen, films of muziek maken, software schrijven, wetenschappelijk onderzoek doen, artikelen schrijven op medium, aan politiek doen, netflixen, bruggen bouwen, en ga zo maar door.

Ipv bandshirts, farmshirts!

Dus waarom disrespecteren we hen allemaal zo hard? Waarom willen we de laagste prijs? Waarom willen we beton in plaats van natuur? Waarom ondergraven we net deze basisnoden die onze levensstijl in de eerste plaats mogelijk maken?

Is het omdat het een ver-van-ons-bed show is geworden? Omdat super efficiënte logistieke ketens en supermarkten het ons te gemakkelijk hebben gemaakt? Is het omdat we liever korte termijn geluk nastreven en de andere kant opkijken wanneer te grote systemische uitdagingen zich tonen?

We hoeven niet allemaal een boeddhistische monnik worden die de wereld rondom hem harmonieuzer maakt met zijn wijsheid. Maar we kunnen wel delen van zijn mentaliteit overnemen. Dagelijks krijgen we enorme cadeaus van heel veel boeren! Hoe kunnen we deze wederkerig evenaren?

Hoe kunnen we onze boeren het respect geven dat ze verdienen?

Misschien kunnen we allemaal meer farmlandgames gaan doen
Misschien kunnen wel alvast meer Farmlandgames gaan doen? (Landwijzer & Zonnekouter, 2018)

Extra gedachten (Eg’s)

Onderstaande Eg’s zijn voor mij belangrijke bouwstenen voor het beantwoorden van de vraag:

Eg1: Er is ondertussen natuurlijk ook een ganse industriële revolutie gebeurd binnen de landbouw: automatisatie, veredeling, onderzoek, genetische modificatie, enzovoorts. En dat is allemaal wel cool en zeer interessant. Maar ik vrees dat, net omdat we onze boeren niet langer naar waarde schatten, we de verkeerde dingen zijn gaan nastreven: Een zo groot mogelijke oogst, zo uniform mogelijk, zo snel mogelijk,… Als we naast de boeren, ook ons lichaam en de natuur meer zouden respecteren, dan zouden we andere dingen gaan nastreven binnen de landbouw: Meer gezondheid, meer diversiteit, meer ecosystemen,…

Eg2: Agro-ecologie, food forests, permacultuur, high tech ecosysteem farming,…al deze manieren van voedselproductie doen mijn hart alvast sneller slaan omdat ze samenwerken met de natuur. Ik begrijp dat het nog enkele jaren zal duren voor we producten afkomstig uit deze sectoren massaal in de supermarkten zullen vinden. Gelukkig hebben we toch al Voedsel Anders, De Wassende Maan, Pomona en nog zoveel andere organisaties en mensen die vele mooie antwoorden heb op het vraagstuk: Hoe breng je landbouw, mens en natuur samen?

Eg3: Het is niet omdat het systeem nu te weinig respect toont voor boeren en natuur, dat we niet dankbaar kunnen zijn. Telkens ik door de supermarkt loop probeer ik er een gewoonte van te maken om toch gans dat systeem te bedanken. Het is niet perfect, maar ik heb er wel mijn hele leven aan te danken! En ik denk dat je enkel systemen effectief kan veranderen, als je er eerst respect voor hebt.

Eg4: En over systemen veranderen gesproken: Circulaire economie is volgens mij enkel mogelijk indien we de primaire economieën en de natuur op z’n minst evenveel gaan waarderen als de rest van die economische cirkel.

Eg5: Zelf-liefde en zelfrespect zullen hier ook een belangrijke rol spelen. Als je respect hebt voor jezelf, dan wil je het beste voor jezelf. Dan wil je schone lucht, propere omgeving, gezonde voeding, enzovoorts. Het is een teken aan de wand dat velen van ons het lichaam volproppen met alcohol, tabaksrook, red-bull, goedkope hamburgers en cola. Evenals het feit dat er zoveel mensen zijn die afval gewoon op de grond of in de natuur gooien.

Met het 12 steps team interviewden we alvast heel wat boeren (foto 2017) www.12stepstofarming.net

Extra: Er is ondertussen al een vervolg op deze post. Klik hier voor “Ik vraag, dus ik ben #2.1 — Waarom boeren we niet zelf?

Auteur: Zjef Van Acker
Chief Editor: Els de Graef

Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”

Seizoen 1 Artikels:

#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?

More “I ask therefore I am”

Find all podcasts and articles — click here and dive into the archives.

Do you want to stay updated? — click here and subscribe to the newsletter!

I ask therefore I am logo

I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.

Website
http://www.iaskthereforeiam.com

Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/

Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA

LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am

Patreon
https://www.patreon.com/IaskthereforeIam

Spotify
https://open.spotify.com/show/5JBsxDWnv7xCz4xAaA7Ur3

--

--

Zjef Van Acker
Zjef Van Acker

Written by Zjef Van Acker

Writer, podcast-host & applied philosopher. Manifesting ideas and strategies for a global ecosystem society!

No responses yet