Ik vraag dus ik ben #12 — Wat is het potentieel van België?

Zjef Van Acker
6 min readOct 1, 2020

--

Wat was er eerst, de vraag of het antwoord?

In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Deze vragen gaan natuurlijk gepaard met verschillende gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op die vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Lees het artikel, beluister de podcast en ga met me in dialoog!

Vragen staat vrij, antwoorden ook!

Wat is het potentieel van België?

Een identiteit hebben is enorm belangrijk voor ons om gelukkig te kunnen zijn. Maar identiteit het heeft zoveel vormen en gradaties waardoor het vaak moeilijk is voor alle identiteiten om in harmonie te zijn met elkaar. Mijn identiteit, bijvoorbeeld, is opgebouwd uit verschillende lagen en ik heb lang gepuzzeld om alle laagjes met elkaar te doen overeenkomen.

  • Zjef zijn voelt fantastisch, en ik vind het zeer fijn om rond te lopen met de naam Van Acker
  • Ik ben trots om opgegroeid te zijn in Diksmuide, en om West-Vlaamse roots te hebben
  • Vlaams is volgens mij een veel mooiere taal dan Nederlands
  • Ik word warm als ik de driekleur van België ergens zie wapperen
  • Als Europeaan voel ik dat ik op het stabielste continent zit van de ganse wereld
  • Tegelijkertijd voel ik me zeer nieuwsgierig en verbonden naar de rest van de wereld. Samen op 1 planeet leven in een enorm universum heeft dat effect op mij!

Waar het voor vele mensen misloopt dezer dagen, is om die Vlaamse en Belgische identiteit met elkaar te matchen. Het loopt zelfs zo verkeerd dat velen de Belgische identiteit zelfs het liefst van allemaal zien verdwijnen.

Image by Ben Kerckx from Pixabay

Maar als het aan mij lag dan zou ik zowel de Vlaamse als de Belgische identiteit behouden. Dezen samen zorgen er namelijk voor dat we een enorme positieve impact hebben op de rest van de wereld. Meer nog, we verdienen er geld aan EN we hebben er een enorme politieke macht door. Om dat allemaal te begrijpen, is het goed om effe terug te keren in de tijd.

Voor de geschiedenis van België begin ik altijd graag met dat weetje dat niemand weet: In 1790, 40 jaar voor de eigenlijke Belgische onafhankelijkheid, hadden onze voorouders al eens onafhankelijkheid geclaimd als de Verenigde staten van België. Dit heeft de geschiedenisboeken in onze scholen jammer genoeg niet gehaald. Waarschijnlijk omdat het uiteindelijk maar 10 maanden duurde want het machtige Habsburgse rijk behield liever onze streken.

De slag om Waterloo, niet toevallig in België gebeurd (Image by alannascanlon from Pixabay)

Een beetje later passeerde Napoleon door Europa, en na deze woelige periode kwamen de Belgische contreien onder het bewind van de Nederlandse monarchie. Echter, onze voorouders vonden dat oranje bewind ook niet zo fijn, en in 1830 verklaarden ze opnieuw België onafhankelijk. Dit keer als constitutionele monarchie.

België was ontstaan, eerst uit onvrede met het bestuur van de Habsburgers, en dan uit onvrede met het bestuur van de Nederlanders. Helaas bleken, zoals zo vaak, de nieuwe machthebbers ook geen brave jongens. In België waren het dan ook vooral de Frans-sprekenden die het voor het zeggen hadden, en de Vlamingen werden onderdrukt.

Hoewel ik hou van een goede underdog-story en zeker mijn sympathie kan uiten voor de emancipatie van de Vlaming, ben ik toch een voorstander van het behouden van België. Als we even uitzoomen begrijp je waarom.

The Belgian way (Image by Marko Bukorovic from Pixabay)

In 1830 kwamen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Pruisen, de Oostenrijkers en zelfs de Fransen samen om de onafhankelijkheid voor België van Nederland in goede banen te leiden. Sommige grootmachten waren voor het bestaan van België, anderen waren er tegen. Maar op termijn werd duidelijk voor iedereen dat België een opportuniteit was om de vrede te bewaren in Europa. Ons land werd dan ook verplicht om steeds neutraal te blijven in toekomstige buitenlandse zaken.

Dus enkel en alleen al het bestaan van België bracht een soort van vrede in Europa.

Deze foto, niet toevallig getrokken in België (Image by Marko Bukorovic from Pixabay)

Deze vredevolheid kwam natuurlijk in het gedrang tijdens de twee wereldoorlogen. Maar door de neutrale status België, de geografische ligging, en de mix van van Romaanse en Germaanse cultuur, werd in 1958 Brussel de ideale plek voor de uitbouw van de Europese samenwerking. En als dat niet genoeg eer was, kwam daar in 1967 ook nog eens het hoofdkwartier van de NAVO bij.

De complexiteit van België heeft er dus direct en indirect voor gezorgd dat we een enorm vooraanstaande positie hebben binnen Europa en de wereld.

Het feit dat zowel de EU als de NAVO nog steeds hun vertrouwen leggen in Brussel heeft serieuze politieke en militaire, maar ook economische gevolgen. Heel veel internationale bedrijven kiezen voor België door de centrale ligging in Europa, en omdat de machts-instituties hier gelegen zijn.

En we hebben ook ijzeren ballen! (Image by Licya Puleio from Pixabay)

Op het eerste zicht lijkt het inderdaad vreemd om in een land te leven met drie talen en twee verschillende streken. Maar in plaats van de Vlaamse en Waalse identiteit te zien als een probleem, zie ik harmonie tussen die verschillen net als een doel. Ik zie het als een reden op zich om de politieke en economische ongelijkheden binnen België recht te trekken.

Het is net die diversiteit die ervoor zorgt dat we een veilige plaats zijn voor andere landen en culturen om samen te komen. De voordelen daarvan plukken we nog steeds elke dag.

Dus als wij als Belgen, onze cultuur van harmonieuze diversiteit kunnen verder zetten en nog eerlijker maken, dan zullen België en Vlaanderen des te sterker staan in de wereld.

Image by jorono from Pixabay

Auteur: Zjef Van Acker
Editors: Anoniem

Ps: Deze podcast en artikels kan je ook tot jouw identiteit nemen door mecenas te worden. Je kan dan bijvoorbeeld zelf onderwerpen voor volgende artikels voorstellen, of experts aanbrengen waarvan je vindt dat ik er in dialoog mee moet gaan.

Samen kunnen we dus meer en betere vragen stellen, en zo ook een groter publiek bereiken. Dus ga snel naar www.patreon.com/zjefvanacker

Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”

Seizoen 1 Artikels:

#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?

I ask therefore I am logo

More “I ask therefore I am”

Do you want to find all podcasts and articles, click here to go to the archives.

Do you want to stay updated, click here and subscribe for the newsletter!

I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.

Website
http://www.iaskthereforeiam.com

Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/

Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA

LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am

Patreon
https://www.patreon.com/IaskthereforeIam

Spotify
https://open.spotify.com/show/5JBsxDWnv7xCz4xAaA7Ur3

--

--

Zjef Van Acker
Zjef Van Acker

Written by Zjef Van Acker

Writer, podcast-host & applied philosopher. Manifesting ideas and strategies for a global ecosystem society!

No responses yet