Ik vraag dus ik ben #10 - Wat is de ideale job?
Wat was er eerst, de vraag of het antwoord?
In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Deze vragen gaan natuurlijk gepaard met verschillende gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op die vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Lees het artikel, beluister de podcast en ga met me in dialoog!
Vragen staat vrij, antwoorden ook!
Wat is de ideale job?
Het was zeker al een paar jaar geleden, maar vorige week gebeurde het nog eens: mijn moeder uitte haar ongenoegen over mijn professionele carrière.
“Je hebt heel wat capaciteiten, maar blijkbaar wil je die niet gebruiken om je in te zetten binnen bestaande bedrijven die je zouden betalen voor wat je doet.”
Ik snap van waar haar ongenoegen komt, meer nog, ik loop er zelf gefrustreerd van. De voorbije 8 jaar heb ik nooit echt mijn “ding” gevonden. Al 8 jaar worstel ik om mijn ideale job te vinden. De job waarvoor ik met plezier om 6 uur ‘s morgens uit m’n bed spring om doorheen de dag te vliegen.
Die ideale job heeft drie criteria die gebaseerd zijn op mijn persoonlijke invulling van “ikigai”. Je weet wel: dat Japans concept dat draait om het vinden van je doel in het leven.
Criterium #1 — Doe wat je graag doet en wat je goed doet!
Ik ben opgeleid als master in de Biowetenschappen. En het moet gezegd zijn, ik was daar wel oké in, maar ik zou niet durven zeggen dat ik dat echt graag deed, of dat ik daar goed in was. Na mijn studies heb ik de kennis en vaardigheden van een biowetenschapper vaak kunnen gebruiken, maar de specifieke jobs die voortkomen uit de opleiding heb ik toch steeds ontweken.
In elke organisatie waar ik terecht kwam ging ik vooral veel schrijven en communiceren. Zo ontfermde ik me over nieuwsbrieven, blogposts, websites, social media tot zelfs inkomende mails. Jawel, op momenten waarop ik me slecht voelde of een dipje had, zocht ik m’n heil in het beantwoorden van mails om me beter te doen voelen.
Langzamerhand breidde ik dat communiceren uit met voordrachten geven en video’s maken. Ik schreef me in voor toastmasters, nam verschillende documentaires op, en haalde heel veel voldoening uit het interviewen van mensen en het maken van promo video’s.
En al zeg ik het zelf, ik vind dat ik best wel goed ben in dat communiceren op al die verschillende manieren.
Een tweede iets dat altijd automatisch gebeurt bij mij is het stellen van moeilijke vragen. Ik wil steeds complexiteit begrijpen, om zo oplossingen, strategieën en visies te creëren. Een voorbeeld hiervan is iets wat ik vorige maand schreef: “How to invest your money wisely if you want to do something about climate change!” Een ander voorbeeld is de serie die je nu aan het lezen bent: “Ik vraag dus ik ben”.
Dus wat ik graag doe en goed doe, dat is m’n tanden zetten in moeilijke vraagstukken en daarover publiekelijk in dialoog gaan om naar oplossingen te zoeken.
Criterium #2 — Wat heeft de wereld nodig?
Vanuit mijn specifieke ervaringen, zie ik anno 2020 een maatschappij met een stevige contradictie!
Ik zie een maatschappij die zichzelf razendsnel ontwikkelt ten goede van het welzijn van heel veel mensen. Maar tegelijkertijd zie ik ook dat deze globale samenleving zorgt voor een langzame afbrokkeling van de ecologische systemen van deze planeet. En laat het net ook die ecologische systemen zijn waar we als mensheid zo sterk afhankelijk van zijn. We zijn onze eigen fundamenten aan het ondergraven.
Dus zie ik de nood om systemen te bouwen of te ontwikkelen met voorspoed voor zowel de mens als de natuur.
En eigenlijk is dat niet zo moeilijk, de oplossing zit hem in het probleem. Onze maatschappij is namelijk zoals de natuur: Het fungeert als een groot complex ecosysteem waar heel veel onderdelen en specifieke systemen doorheen elkaar vloeien. Al die onderdelen zijn verbonden en beïnvloeden de ander, maar geen enkel onderdeel bepaalt alles op zichzelf.
Wat ik wil, is om al de menselijke systemen en industrieën beter met elkaar te doen communiceren en zo in harmonie te werken met de natuurlijke ecosystemen. En dat allemaal zodat we als mensheid van een gezonde en voorspoedige toekomst kunnen genieten.
Criterium #3 — Waar kan je voor betaald worden?
Criteria 1 en 2 heb ik in de voorbije 8 jaar volledig ontdekt, en ik het allemaal met hart en ziel uitgevoerd. Maar ik heb daar steeds bitter weinig geld voor terug gekregen. Sterker nog, ik heb meer geld verdiend door wat Bitcoin te kopen vooraleer het populair was, dan dat ik heb verdiend door mijn unieke expertises en kwaliteiten in de wereld te zetten.
Je kan wel begrijpen dat dit een bron van frustratie is.
Maar ook al kan ik vandaag nog maar 2 van de 3 criteria afvinken, ik blijf integer ontwikkelen wat ik graag doe en wat ik goed doe. Ik zal ook blijven moeilijke vragen stellen aan mezelf en de wereld, zodat we allemaal samen gelukkiger kunnen worden. En dan is het gewoon onvermijdelijk dat alle puzzelstukjes opeens in elkaar gaan vallen, en ik de ideale job te pakken heb.
En wanneer ik op die manier “mijn ikigai” bereikt heb, dan zal mijn moeder eindelijk gerustgesteld zijn, en zal ik elke dag om 6 uur ‘s morgens met een glimlach op m’n gezicht uit bed springen om doorheen de dag vliegen.
Auteur: Zjef Van Acker
Editor: Silke Willaert + Anoniem
Ps: Dit is dus het perfecte artikel om je te vragen of jij mijn mecenas wil worden. Als mecenas neem je deel aan deze podcast en artikels. Je kan bijvoorbeeld zelf onderwerpen voor volgende artikels voorstellen, of experts aanbrengen waarvan je vindt dat ik er in dialoog mee moet gaan.
Samen kunnen we dus meer en betere vragen stellen, en zo ook een groter publiek bereiken. Dus ga snel naar www.patreon.com/zjefvanacker
Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”
Seizoen 1 Artikels:
#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?
More “I ask therefore I am”
Find all podcasts and articles — click here and dive into the archives.
Do you want to stay updated? — click here and subscribe to the newsletter!
I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.
Website
http://www.iaskthereforeiam.com
Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/
Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA
LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am