Ik vraag dus ik ben #11 — Wie heeft de macht?
Wat was er eerst, de vraag of het antwoord?
In “ik vraag, dus ik ben” laat ik mijn nieuwsgierigheid los op interessante vragen aan mezelf en de wereld. Deze vragen gaan natuurlijk gepaard met verschillende gedachten en intuïties, de bouwstenen van antwoorden op die vragen. Zie jij missende bouwstenen? Of onderneem jij actie rond deze onderwerpen? Lees het artikel, beluister de podcast en ga met me in dialoog!
Vragen staat vrij, antwoorden ook!
Wie heeft de macht?
Het voorbije jaar heeft er zich — naast Corona — nog iets razendsnel over deze wereldbol verspreid: complottheorieën. Van 5G masten die virussen veroorzaken tot Bill Gates die de wereld wil controleren via vaccins. Volgens sommigen zijn we het weerloos slachtoffer van kwaadaardige plannen tot werelddominantie.
Ik ben hier niet om te zeggen dat complottheorieën niet waar zijn. Veel mensen zijn namelijk geneigd om hun macht uit te breiden en we moeten daar altijd voor op onze hoede zijn (ook voor diegenen die complottheorieën verspreiden). Ik ben hier wel vooral om me af te vragen: Wie heeft nu eigenlijk de macht? En wat betekent dat dan voor jou en mij?
Het begrijpen van macht is eigenlijk één van mijn hobbies. Als liefhebber van macht en machtsspelletjes neem ik je dus graag mee in de complexiteit van de macht van vandaag. In dit artikel begeleid ik je doorheen een denkoefening waarin we als Belg proberen wereldleider te worden. We zullen dat doen aan de hand van de verschillende vormen en soorten van macht.
Wat is macht?
Vooraleer we iets deftigs kunnen zeggen over macht, is het belangrijk om te bepalen wat macht is.
De definitie die voor mij het duidelijkst is, vinden we terug in Ensie:
Macht is de invloed die een persoon, bedrijf of organisatie heeft op anderen. Als iemand macht heeft, doen andere mensen datgene wat hen wordt opgedragen.
“Andere mensen doen datgene wat hen wordt opgedragen”. In die zin alleen al zie je een hint naar de enormiteit van de opdracht om de wereld te controleren. In België zijn we vandaag met zo’n 11.6 miljoen inwoners. En hier, in ons klein maar fijn land, is het al overduidelijk dat het moeilijk is om macht te vergaren en iedereen goed te doen samenwerken of overeen te doen komen. En dan spreken we nog maar over 0,15% van de wereldbevolking. Die 99,85% anderen op deze wereldbol hebben ook allemaal hun eigen wil.
Gewoon zeggen dat we met veel zijn, dat is natuurlijk niet genoeg om aan te tonen dat macht vergaren moeilijk is. Dus laten we beginnen met de denkoefening waarin we als Belg trachten om wereldleider te worden.
Van Belg tot wereldleider
Vooraleer we de hele wereld veroveren, beginnen we natuurlijk lokaal. We gaan in België in de politiek om het land te hervormen tot een regime waar er minder ruzie en meer daadkracht is. En heel belangrijk: Iedereen doet wat wij willen, want wij hebben de macht!
Maar…waar starten we? Als we ons afvragen welke bevoegdheid bij welk bestuur zit…wel, dan komen we te weten dat België enorm veel politici telt, die elk wel een beetje macht bezitten. Het wordt dus een huzarenstukje om dit te vereenvoudigen zodat alle Belgen naar ons zouden luisteren. En het zijn niet alleen de politici die we mee moeten krijgen, we moeten natuurlijk ook iedereen van de politie, justitie en gevangenissen meekrijgen.
Een ander belangrijk instrument om macht uit te oefenen is: controle over de munteenheid. En hier schuilt natuurlijk een grotere uitdaging: We zitten in de Eurozone. Deze is opgericht om minder wisselkoers-extra’s te hebben binnen de grotere en vrijere markt van de Europese Unie (EU).
Twee mogelijke plannen van aanpak hier.
Ofwel overtuigen we de rest van de EU dat België onafhankelijk wordt en zijn eigen munt drukt. Maar als we kijken naar de Brexit, dan lijkt dit toch een moeilijkere opgave dan eerst gedacht (en dat terwijl de UK zelfs zijn eigen munt heeft).
De tweede optie lijkt dus eenvoudiger: We werpen ons op als dominante macht binnen de EU. Nu moeten we wel 445 miljoen mensen verspreid over 28 landen gaan onderwerpen aan ons bestuur. Als Belg is dat gelukkig net iets makkelijker dan je zou denken. Er zijn namelijk al heel veel Europese instituties in Brussel, net naast onze deur.
De onafhankelijke Europese Centrale Bank (die de controle heeft over de Euro) zit wel in Frankfurt, maar dat is ook maar net over de grens, dus zeker doenbaar.
We mogen natuurlijk ook niet vergeten dat de EU één van de grootste economieën in de wereld heeft. Dus we moeten ook rekening houden met elke multinational en de vele bedrijven die hier hun ding doen. Want als die niet gelukkig zijn, zal die sterke economie en sterke munt van Europa heel snel zwakker worden. We hebben die sterke munt en die sterke economie nodig voor dat andere belangrijke deel van het veroveren van de wereld: Militaire macht!
Eigenlijk mogen we hier ook van geluk spreken als Belg. We zijn deel van de NAVO en dat hoofdkwartier ligt ook in Brussel.
Als we macht hebben over de NAVO, dan hebben macht over de legers van 30 landen, waaronder ook het (nu nog) sterkste leger op deze planeet: het Amerikaans leger.
Of is dat net een probleem? Want nu moeten we ook al macht gaan uitoefenen op een ander continent. En het is niet dat macht uitoefenen daar gemakkelijk zal worden. Ze hebben daar ook hun eigen economisch en politiek systeem, en hun eigen munt. En als we de Amerikanen uit de films en uit de media mogen geloven, dan zullen die niet zomaar hun Amerikaanse vrijheid opgeven.
Ook dat kunnen we natuurlijk wel oplossen op twee manieren. De eerste stap is cultuurverandering invoeren door films, muziek en andere kunsten te gaan beïnvloeden. De andere manier is via de media.
Vroeger waren cultuur en media net iets gemakkelijker te beïnvloeden omdat elk land maar enkele nationale zenders en een handvol cultuurhuizen had. Anno 2020 is die industrie natuurlijk enorm groot, dus dat zal wel wat geld kosten. Om nog maar te zwijgen over het enorme aantal influencers, vloggers en andere onafhankelijken die via 5 verschillende soorten sociale media hun ding doen.
Dit zou geen probleem mogen zijn als we de tech-giganten zoals Google en Facebook onder de knoet hebben gekregen. Zij hebben namelijk enorm veel data en informatie die we daarvoor kunnen gebruiken. En we kunnen ook gemakkelijk de accounts van influencers die niet luisteren naar ons platleggen.
Al bijna wereldleider?
Ondertussen heb je al door — hoop ik — dat we in een wereld leven met een enorme verspreiding van macht, en dus ook met een enorme onderlinge afhankelijkheid.
En dan heb ik niet eens gesproken over de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, de macht van China, India, Australië, Afrika en Latijns-Amerika, alle wetenschappelijke instituten, de vele machtige denktanks en ngo’s, de invloed van spirituele leiders (en het dogma van een religie op zich), de macht van activisten zoals Greta Thunberg en Anuna De Wever,…en ga zo maar door.
Bovenstaande complexiteit toont aan dat we niet snel het slachtoffer zullen worden van een simpele wereld-dominerende complottheorie. Maar het toont wel aan dat we constant beïnvloed worden vanuit alle richtingen. Er zijn namelijk enorm veel mensen en organisaties die hun macht binnen deze complexe wereld willen uitbreiden.
Onze macht!
Tussen al die verschillende partijen met al hun invloed, daar zitten jij en ik. Twee mensen die gewoon een goed en gelukkig leven willen uitbouwen en een goede gezondheid willen nastreven. Daarom is het enorm belangrijk dat we elk vanuit onze specifieke authenticiteit onze eigen kracht en sterktes kennen.
Vanuit die authenticiteit hebben we namelijk enorm veel impact op de wereld rondom ons.
- We kiezen de mensen met wie we omgaan en dus ook kracht geven.
- We kiezen waar we onze tijd en aandacht aan spenderen.
- We kiezen de mensen en organisaties voor wie we werken.
- We kiezen welke programma’s we bekijken op tv of op internet, welke influencers we volgen en welke producten we kopen.
- We kiezen welke mensen we macht geven in de politiek.
Maar bovenal,
Vanuit onze eigen kracht, passie en authenticiteit nemen we deel aan al die systemen en organisaties die in dit artikel beschreven staan, rechtstreeks of onrechtstreeks.
Er is nooit één iets dat alle problemen zal oplossen, er is niet één iemand die alle macht in handen heeft of zal hebben. Maar in die complexiteit van onze wereld kunnen we wel op elk moment, via onze eigen kracht, een liefdevolle keuze maken om onze wereld net dat tikkeltje gezelliger te maken.
Auteur: Zjef Van Acker
Editors: Els de Graaf en Simon Ghiotto
Ps: Vanuit jouw kracht kan je als mecenas ook deelnemen aan deze podcast en artikels. Je kan bijvoorbeeld zelf onderwerpen voor volgende artikels voorstellen, of experts aanbrengen waarvan je vindt dat ik er in dialoog mee moet gaan.
Samen kunnen we dus meer en betere vragen stellen, en zo ook een groter publiek bereiken. Dus ga snel naar www.patreon.com/zjefvanacker
Verder in de reeks “Ik vraag dus ik ben”
Seizoen 1 Artikels:
#12 — Wat is het potentieel van België?
#11 — Wie heeft de macht?
#10 — Wat is de ideale job?
#9 — Waarom krijgen we geen geld voor ons afval?
#8.2 — Waarom mogen we maar op één partij stemmen?
#8.1 — Waarom hebben we eigenlijk een regering nodig?
#8.0 — Wat is er zo moeilijk aan de Belgische politiek?
#7 — Wat doen we als blijkt dat we echt met teveel zijn?
#6.1 — Vlees eten is ethisch wanneer…
#6 — Wanneer is het “ethisch” om vlees te eten?
#5 — Hebben veganisten ongelijk?
#4 — Van waar komt onze drang naar macht?
#3 — Kunnen we racisme eigenlijk wel oplossen?
#2.1 — Waarom boeren we niet zelf?
#2 — Waarom disrespecteren we onze boeren?
#1 — Waarom laten we zoveel auto’s toe in de stad?
More “I ask therefore I am”
Do you want to find all podcasts and articles, click here to go to the archives.
Do you want to stay updated, click here and subscribe for the newsletter!
I ask therefore I am (IATIA) investigates the philosophies that are at the foundations of our civilisation, starting there IATIA builds solutions to complex problems.
Website
http://www.iaskthereforeiam.com
Instagram
https://www.instagram.com/i_ask_therefore_i_am/
Youtube-channel https://www.youtube.com/channel/UCL_oYg4uhQDjVzBJA9VF2OA
LinkedIN
https://www.linkedin.com/company/i-ask-therefore-i-am